Translate

divendres, 12 d’agost del 2016

PREHISTÒRIA: ORIGENS DEL SABÓ


La primera prova de l’elaboració de sabó la trobem a  Mesopotàmia a la civilització Sumeria (3.000 – 2.500 a.C.).

Hi ha constància en Taules Sumeries en escriptura cuneïfome que fan referència a la barreja que s’obtenia de bullir olis amb potassi, resines i sal.

Aquesta barreja (aquest sabó) es feia servir per netejar la llana i la pell. Les Taules Sumeries es poden considerar un tractat de química d’elaboració de sabó.

Però …, i abans del sumeris?

Quan es va elaborar el primer sabó?

Hem de fer un exercici d’imaginació i sentit comú per crear una hipòtesi coherent, basada en els coneixements històrics, que expliqui com va anar el descubriment del sabó.

El primer sabó a la història de la humanitat (com altres descubriments) va ser fruit de la casualitat i la curiositat innata del ésser humà.

Ens situarem a la PREHISTÒRIA, al PALEOLÍTIC (2.500.000 – 8.000 a.C.).

Entre el 1.000.000 al 300.00 a.C. l’Homo erectus era l’únic homínid existent, es localilitza  a l'est d'Àfrica (avui en dia Etiòpia i voltants), és la primera espècie d'hominid que emigra fora d'Africa a Asia i Europa. En aquella època  la Terra es trobava en un període glacial.



L'Homo erectus era nòmada, vivia en manada, eren caçadors i recol·lectors. 
Va ser el primer homínid que va dominar el foc, això vol dir que sabia crear foc i donar-li utilitat.


El domini del foc per part de l’home primitiu fa uns 700.000 anys va ser un avanç importantíssim per la humanitat. 

El foc era una defensa en front a depredadors, era font de calor, el foc va fer possible cuinar els aliments: la carn era més tendre i gustosa i feia més comestibles els vegetals.

El foc va fer possibles  transformacions químiques, la més important va ser la fondre metalls (6.500 a.C.), i una transformació més modesta però important per nosaltres va ser la generació de sabó a partir de greixos + cendres + aigua

I com es va generar sabó?

Com deiem, l’Homo erectus va aprendre a dominar el foc, el va utilitzar per cuinar aliments. 

Una de les tècniques per cuinar els aliments era posar dos horquetes clavades al terra sobre la foguera i l’animal empalat sostingut a les horquetes per donar-li voltes i que es cuinés de forma homogènia.

El greix de l’animal regalimava sobre la foguera, barrejant-se amb les cendres.


Un cop cuinat l’animal apagaven la foguera amb aigua, per evitar accidents.



La curiositat natural i innata que segurament l’home primitiu tenia va fer que en algun moment  endinses les mans a les cendres apagades i fredes.

Les mans li van quedar impregnades d’una substància lliscosa . Va començar a fregar les mans per retirar aquella substància  però va veure que no se’n podia desfer.

Va pensar que era millor ficar les mans en aigua, va començar a fregar i sorprenentment va aparèixer escuma. 

Novament va submergir les mans en aigua per treure’s l’escuma, i de nou es va sorprendre al veure les mans netes. Tenia les mans completament netes de greix, terra i brutícia.



Aquest descobriment va sorprendre a l’home primitiu, que segurament va repetir aquesta experiència, i segurament li va donar utilitat a la “substància llefiscosa desconeguda” (sabó) per treure greix i brutícia (per netejar).

Aquesta experiència tan simple va evolucionar amb l'observació i millorant la tècnica amb assaig-error /  assaig-encert, fins arribar a l’època del sumeris que van transcriure a les Taules en escriptura cuneiforme les primeres receptes d’elaboració de sabó, un procés treballat, estudiat i conegut per ells, desprès de l’experiència de les generacions anteriors.



Fonts consultades: 

historiaybiografias.com – monografias.com – losnuevelibros.com – historiauniversal.com - curso MOOC UNAM Facultad Química Orgánica - SlideShare Homo erectus